Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

«ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ», ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ ΖΩΝΤΑΝΕΨΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΙΔΗΨΟΣ





Το αποκριάτικο έθιμο «Γαϊτανάκι» ζωντάνεψε από τους χορευτές του Χορευτικού Συλλόγου Αιδηψού. Μικροί και μεγάλοι, ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, έστησαν 3 γαϊτανάκια στην πλατεία του χωριού και χόρεψαν γύρω από αυτά πλέκοντας πολύχρωμες κορδέλες, τα γαϊτάνια.

Το «Γαϊτανάκι» είναι ένα έθιμο που λέγεται ότι πέρασε στην Ελλάδα από πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας και συμβολίζει την ομόνοια και τη συναδελφικότητα. Ο κυκλικός χορός αναπαριστά τον κύκλο της ζωής, από τη ζωή στο θάνατο, από τη λύπη στη χαρά, από το χειμώνα στην άνοιξη και το αντίθετο.

Εκτός από το παραδοσιακό 
«Γαϊτανάκι», τα μέλη του Χορευτικού Συλλόγου Αιδηψού μαζί  με χορευτές του Πολιτιστικού Συλλόγου Ταξιάρχη παρουσίασαν στους παρευρισκόμενους και άλλους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς όπως τσάμικο, καλαματιανό - συρτό κ.α.

Στη συνέχεια, και αφού όλοι πήραν δυνάμεις από τον μπουφέ που είχε ετοιμάσει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Αιδηψού, υποδέχτηκαν τον Βασιλιά Καρνάβαλο και τον συνόδεψαν μέχρι τη Λουτρόπολη όπου θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 15.00 το μεσημέρι η μεγάλη καρναβαλιστική παρέλαση με θέμα τον ελληνικό κινηματογράφο.




























































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου